Please be informed that Cradle office will be closed from throughout CMCO in line with the Conditional Movement Control Order (CMCO) announced by Senior Minister (Security Cluster) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob recently.

Latest News

GEM Jangka 100 000 Usahawan Berdaftar Menjelang Akhir Tahun

GEM Jangka 100 000 Usahawan Berdaftar Menjelang Akhir Tahun

Published 24 March, 2015

KUALA LUMPUR, 7 Mac (Bernama) — Badan bukan kerajaan (NGO), Gerakan Keusahawanan Global (GEM) menjangkakan 100,000 usahawan daripada pelbagai industri berdaftar dengannya menjelang akhir tahun ini dan menyertai program yang dijalankan.

GEM merupakan NGO pertama yang menumpukan hubungan, jaringan dan pada masa yang sama menjalinkan kerjasama untuk mengantarabangsakan ekosistem keusahawanan Malaysia.

"Dengan penekanan yang lebih mendalam terhadap keusahawanan melalui program strategik GEM, secara tempatan, rantau atau di peringkat antarabangsa, setiap orang akan berpeluang untuk meningkat maju," kata Ketua Perbendaharaan, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah di sini, malam ini.

Ia akhirnya turut akan mewujudkan peluang pekerjaan, memupuk inovasi dan mengukuhkan kedudukan utama Malaysia dalam keusahawanan, katanya kepada pemberita selepas merasmikan GEM di sini.

Beliau berkata antara program di bawah GEM adalah bimbingan mentor oleh usahawan hebat, pemimpin perniagaan dan penginovasi yang mencipta kejayaan dalam industri untuk memajukan ekosistem keusahawanan Malaysia.

"Kita mendapat banyak sokongan, permintaan dan minat untuk menjadi anggota GEM…hari ini sahaja kita memperoleh lebih daripada 500 usahawan berdaftar yang terdiri daripada pelbagai sektor.

"Kita juga dalam perancangan untuk menubuhkan cawangan GEM di setiap negeri serta melantik ketua-ketua bagi peringkat serantau memandangkan sokongan yang memberangsangkan," katanya.

Sementara itu, Presiden GEM, Dash Dhakshinamoorthy berkata sejak pelancaran awal gerakan itu dua minggu lepas, badan berkenaan telah mengumpul dana kira-kira RM200,000 daripada sektor swasta.

"GEM adalah mengenai membawa ekosistem berkenaan bersama-sama…perniagaan yang sentiasa mencari jaringan adalah satu masalah yang mereka hadapi. GEM adalah jawapannya," katanya.

> — BERNAMA
IMPORTANT NOTICE ×

Dear Valued Entrepreneurs, Partners & Start-ups, The Malaysian Government has announced a Movement Control Order (MCO) from the 13th January – 26th January 2021 in 6 states including Kuala Lumpur by the Prime Minister, Tan Sri Muhyiddin Yassin on the 11th January 2021.


Please note that Cradle has never appointed any agent or representative to act on our behalf. If you have been approached by any party, who claims to be the representative or agent appointed by Cradle, who claims to be able to facilitate or guarantee in securing grants/funds from Cradle, whether in return for a fee/favour or otherwise OR if you have doubts about the authenticity and credibility of such party, please contact the Management immediately.