Tentang Kami

VISI

Untuk menjadi penyedia dana peringkat awal yang menjadi pilihan untuk berinovasi dan menggalakkan usahawan agar lebih dikenali dan dihormati kerana kecemerlangan dalam perkhidmatan dan penawaran produk mereka.

OBJEKTIF

 • Membina ekosistem yang menyokong persekitaran pembangunan perniagaan untuk usahawan teknologi
 • Mencapai kecekapan pengkomersialan dan keusahawanan lestari sesuai kepercayaan kami - memangkinkan tekno-usahawan lestari
 • Mewakili usaha Kerajaan dalam meningkatkan kuantiti dan kualiti inovasi dan syarikat teknologi

Sejarah Cradle

2003

Program Pelaburan Cradle (CIP) menawarkan dana kepada pengusaha sehingga RM50,000 untuk mengubah idea berasaskan teknologi mereka menjadi usaha niaga komersial, dilancarkan dan diuruskan oleh Malaysia Venture Capital Management Berhad (MAVCAP)

2007

Program Pelaburan Cradle (CIP) masing-masing dipisahkan ke CIP Catalyst dan U-CIP Catalyst. Jumlah pendanaan awal sebanyak RM50,000 dinaikkan menjadi maksimum RM150,000 untuk kedua-dua geran tersebut. Cradle Fund Sdn Bhd (Cradle) ditubuhkan pada tahun yang sama

2008

Cradle bekerjasama dengan pelbagai syarikat untuk mendorong semangat tekno-usahawan. Cradle juga telah menandatangani MOU dengan penyedia perkhidmatan IT tempatan, SKALI, untuk bekerjasama dalam mendapatkan permohonan geran yang lebih baik.

Cradle juga bekerjasama dengan Celcom dan Microsoft untuk menganjurkan Cabaran Pembangun Web Luar Biasa, pertandingan untuk mencari aplikasi mudah alih terbaik.

2009

Dana benih CIP500 dilancarkan dengan menawarkan dana sehingga RM500,000 untuk syarikat pemula teknologi untuk mengkomersialkan produk mereka.

2011

Program Latih & Kembang diperkenalkan dengan tujuan untuk menyatukan pemain utama dalam ekosistem keusahawanan untuk melatih pengusaha yang ada untuk membawa perniagaan mereka ke tahap yang lebih tinggi.

2012

Malaysian Business Angel Network (MBAN) dilancarkan secara rasmi untuk mendorong lebih banyak pelaburan budiman dan bertujuan untuk mengembangkan pelabur budiman bertauliah di Malaysia melalui pendidikan dan latihan.

2013

Inisiatif Insentif Cukai Pelabur Budiman Cradle dilancarkan dengan tujuan untuk mendorong pelaburan budiman dan meningkatkan jumlah pelabur budiman di Malaysia. Insentif cukai memberikan potongan cukai pendapatan peribadi bersamaan dengan jumlah yang dilaburkan sehingga RM500,000 setahun kepada pelabur budiman yang berkelayakan.

2014

Cradle mengumumkan pelaksanaan pelaburan bersama dengan lima rakan pelaburan bersama. Rakan kongsi yang terlibat adalah Golden Gate Ventures, Fatfish Ventures Sdn.Bhd, OSK Ventures International Bhd, CoEnt Venture Partners Pte Ltd dan Crystal Horse Investments Pte Ltd.

2015

Cradle mengumumkan operasi rasmi kumpulan usahanya, Cradle Seed Ventures (CSV) pada bulan Jun 2015.

Cradle dan Malaysian Business Angel Network (MBAN) bersama-sama dengan London Business Angels (LBA), memulakan inisiatif yang disebut program 'Angels in the City' untuk meningkatkan lagi tahap pelaburan budiman Malaysia.

Acara skala wilayah pertama Cradle, ‘Cradle Buzz’ menjadi tuan rumah sebagai bagian dari acara menjelang Sidang Kemuncak Keusahawanan 1ASEAN (1AES).

2016

Cradle menjadi tuan rumah Cradle Open Day perdana @ MaGIC Central, membawa pasukan yang berbeza dari Cradle di bawah satu bumbung untuk acara sehari penuh yang dipenuhi dengan sesi perkongsian produk & pengetahuan dan aktiviti rangkaian.

Cradle melancarkan saluran dalam taliannya yang berfokus pada syarikat pemula, Cradle TV. Ini bertujuan untuk menjadi hab media untuk kejadian keusahawanan terkini di rantau ini.

Cradle membawa 5 pengendali ekuiti danaramai ke dalam rangkaian pelaburan bersama (co-investment) untuk memperkukuhkan sokongan kepada syarikat teknologi pemula di Malaysia.

Cradle memenangi anugerah 'STARTUP ENABLER OF THE YEAR' di Anugerah Rice Bowl Startup 2016.

2017

Cradle mengumumkan program pelaburan ekuiti yang disebut DEQ800. Produk ini menawarkan harga tiket pelaburan sehingga RM 800,000.00 kepada syarikat pemula peringkat awal untuk pengembangan.

CIP Catalyst dan CIP500 melalui rombakan besar dan kemudian dipanggil CIP 300. CIP300 adalah program pendanaan yang ditubuhkan untuk menyokong syarikat pemula peringkat awal untuk mencapai pengkomersialan.

Cradle meneroka industri syarikat pemula Johor melalui Cradle Open Day yang pertama dengan sokongan Iskandar Space dan Start Up Johor.

3 dari syarikat pemula yang dibiayai oleh Cradle meraih anugerah 4 kategori di Asean Rice Bowl Startups Awards 2017:

 • People's Choice Award & Asean Startup Of The Year
  ZOOM (DEQ800 investee company)
 • Best Deeptech, Artificial Intelligence & Big Data
  Glueck Technologies (recipient of CIP500)
 • Best Newcomer
  BuildEasy (recipient of CIP Catalyst)
2018

Cradle Buzz, persidangan unggul Cradle kembali untuk siri kedua dengan tema - "Untold Stories: Start-Up and Beyond" (“Kisah Tidak Terungkap: Syarikat Pemula dan Perjalanan Selanjutnya”) dan diikuti dengan sesi koktel jaringan, merayakan Tahun ke-15 Cradle di dalam Ekosistem.

Program Pembiayaan Cradle sejak kami mula beroperasi pada tahun 2003